Vseslovensko petje s srci

PETJE S SRCI

Projektu »Vseslovensko petje s srci« smo se pridružili tudi v vrtcu.

V petek 23. aprila, na dan zaščitnika Sv. Jurija, ki po naši tradiciji prinaša pomlad, obilje in zdravje v družino, smo ob 10.uri peli slovenske pesmi. Z zvokom in glasbo lahko postanemo bolj zdravi, lahko prekinemo negativne lastnosti in vzorce, ki se pojavijo v fizičnem telesu in okolju. Petje vpliva na čustveno in mentalno ter duhovno stanje človeka, ki prinaša mir in ravnotežje.

Ob petju so zelo uživali tako otroci kot vzgojiteljice.

V skupini Bibe so otroci prisluhnili melodiji pesmi Barčica po morju plava, ki jo je zaigrala vzgojiteljica na zvončke, nato pa jim je pesem tudi zapela. Pesmica jim je bila zelo všeč, zato so se dogovorili, da bodo tudi sami igrali na instrumente in ob tem vzgojiteljicama pomagali prepevati slovenske ljudske pesmice, ki jih poslušajo in pojejo otroci že od nekdaj. V uvod k vsaki pesmi so si ogledali sliko na računalniškem zaslonu in poskušali uganiti, o čem pesem pripoveduje. Instrumente so si po vsaki pesmici izmenjali, tako da je vsak lahko igral na vsak instrument — lesene paličice in druga lesena tolkala, ropotuljo, triangel, kraguljčke ter tamburin. Tako so otroci poslušali, pripevali in igrali ob desetih dobro poznanih ljudskih pesmicah: Čuk se je oženil, Marko skače, Lisička je prav zvita zver, Moj očka ima konjička dva… Le-te smo izbrali po predlaganem seznamu, ki ga je za vrtce v okviru projekta Vseslovensko petje s srci pripravila ga. Dušica Kunaver, zbirateljica ljudskega izročila in etnološkega gradiva.

       

Otroci iz skupin Smehci, Škrati in Žogice so se zbrali na terasah in skupaj zapeli ljudske pesmi ob spremljavi harmonike.

   

   

V skupini Pedenjpedi so prepevali pesem Kako se polžeku mudi in zraven zaplesali.

V skupini Metuljčki so prepevali pesmi: Barčica po morju plava, Sija, sijaj, sončece, Dekle je po vodo šla, Na planincah sončece sije, Ob bistrem potočku je mlin, Po Koroškem po Kranjskem že ajda zori, Šmentana muha, Mi se imamo radi, Pastirica kravce pase…

Petju so se pridružili tudi otroci iz skupine Pikapolonice.

Pri prispevku so sodelovale vzgojiteljice: Ladislava Miloševič, Petra Badoko in Bernarda Majster.

Dostopnost