Tradicionalni slovenski zajtrk

15. 11. smo dan na Gradišču pričeli s slikanico Čebele, iz katere smo izvedeli veliko zanimivih informacij o čebelah, izdelkih iz voska, medu. Otroci so delili svoje izkušnje s čebelarstvom, izdelovanjem medu in izgledom panjev, satja.
Vsi smo se spremenili v čebele in ob glasbi (N. Rimski-Korsakov – Čmrljev let) zleteli iz svojih panjev. Odbrenčali smo do cvetov in nabirali cvetni prah. Otroci so se ob plesu zelo zabavali, zato smo glasbo večkrat predvajali in se ob ponovitvah spremenili v matice, trote, ljudi, ki so “ponagajali” čebelam in jim želeli vzeti nabrani cvetni prah. “Sejali” smo medonosne sončnice za veselje čebel. Otroci so zaznali spremembe v glasbi – ob nižjih tonih smo se skrili pred dežjem, ob višjih tonih pa so čebele zopet poletele.
Izdelali smo si didaktično igro “čebele nabirajo cvetni prah”. Škatle jajc smo pisano pobarvali s tempera barvami, iz rumenih ovalnih škatlic smo izdelali čebele. Ko so čebele nabrale cvetni prah, so ga odnesle v svoje panje – čebele smo z metanjem ciljali v prostore škatle (panja).
Seveda pa smo se posladkali tudi s tradicionalnim slovenskim medenim zajtrkom, ki je otrokom narisal nasmeh na obraz.

Zapisala: Ajša Subašić, dipl. vzg. pred. otr.

Dostopnost