Teden 30. 11.-4. 12. 2020

30. 11.–4. 12. 2020

Draga mladina!

Kako vam gre? Kako uspete razporediti svoj čas za učenje, domače obveznosti, počitek, gibanje in prosti čas? Upam, da ničesar ne izpustite, vse je potrebno, da smo ob koncu lahko zadovoljni.

Vstopili smo v predpraznični čas – čas, ki je bil običajno povezan z decembrskimi nakupovanji in številnimi reklamami, ki so vabile k nakupom z božičnimi popusti, peko piškotov, veselim pričakovanjem novoletnih počitnic, na naši šoli s prazničnim okraševanjem šole, prižigom lučk na vasi, petjem božičnih pesmi, prazničnimi delavnicami in sejmom, srečelovom … Kako bo letošnje leto? Marsikaj žal ne bo možno, pa vendar se vprašajmo, kaj lahko naredimo, da bo ta čas lep in prijazen – za nas in druge.

Prebirala sem knjigo Moje supermoči odločanja in zaupanja vase (avtorice Karmen Mandl) in zasledila ravno pravo nalogo – NEVIDNI LONČEK. Vsak izmed nas v rokah nosi nevidni lonček. V lončku nosimo vse dobre občutke in misli o nas samih. Če je lonček poln, se počutimo dobro, če je prazen, pa žalostno in osamljeno. Lonček lahko napolniš drugim ljudem in drugi lahko napolnijo tvojega. Kako? Da rečeš ali narediš kaj prijaznega ali mu z nasmehom polepšaš dan. Previdni pa bodimo, saj drugemu lahko lonček tudi izpraznimo – če naredimo kaj neprijaznega, se norčujemo, koga ne opazimo … in če izpraznimo lonček drugemu, izpraznimo tudi svojega. In obratno – če napolnimo lonček drugemu, napolnimo tudi svojega.

NAMIG 2: Vsak dan se spomni na svoj nevidni lonček. Si ga danes že polnil/a? Povej nekomu, da ga/jo imaš rad, pomagaj sošolcu/ki, pokliči babico, (pomagaj) speči piškote … Verjamem, da imaš sam/a veliko idej. Naj bodo vaši lončki čim bolj polni, za prijaznost je čas vedno pravi! 🙂

NAMIG 3: Vzemi prazen lonček ali kozarec (lahko tisti navadni za vlaganje). Vsak večer pomisli, kaj lepega in prijaznega si doživel/a, zapiši na listek in listek daj v ta lonček/kozarec. Ob koncu meseca poglej, kaj vse lepega si v tem mesecu doživel/a.

DOGAJANJE V TEM TEDNU:

Vse učence lepo vabimo k udeležbi v projektu Razgibana šola – 20 minutk gibanja za zdravje na dan. Več najdete tukaj.

1. DECEMBER – SVETOVNI DAN BOJA PROTI AIDSU

TA VESELI DAN KULTURE

Dostopnost