Zavedamo se, da je prehrana otrok v rokah odraslih, zato se jo trudimo po najboljših močeh približati smernicam zdrave prehrane. V prvi vrsti za to v okviru danih možnosti skrbimo v šolski kuhinji pri pripravi dnevnih obrokov, prav tako tudi skozi učne načrte pri posameznih predmetih ter z različnimi drugimi projekti, ki jih izvajamo na šoli skozi šolsko leto.
- Sodelovali bomo v evropskem projektu Šolska shema, ki ga financira Evropska skupnost, in izvajali z njim povezane dejavnosti. Do letos smo otrokom s pomočjo šolske sheme enkrat ali dvakrat tedensko nudili dodaten obrok sadja in zelenjave. V šolskem letu 2020-2021 bomo ponudbo razširili in učencem enkrat tedensko ponudili tudi mlečni obrok.
- Tretji petek v mesecu novembru (20. 11. 2020) bomo sodelovali v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk oz. Dan slovenske hrane. Zajtrk v tem dnevu bo sestavljen iz domačih tradicionalnih jedi, kot so črni kruh, mleko, med in jabolko. Vsa živila bodo slovenske pridelave iz najbližje okolice. V letu 2020 bomo na Dan slovenske hrane posebno pozornost namenili prosu, žitu, ki ima v zgodovini slovenske prehrane velik pomen, mlajše generacije pa ga skoraj ne poznajo več.
- Vsak tretji petek v mesecu bomo imeli tradicionalen slovenski dan. Za vse obroke dopoldansko ter popoldansko malico ter kosilo bomo učencem ponudili tradicionalne slovenske jedi.
- Pri pripravi hrane se bomo trudili slediti smernicam zdrave prehrane, zmanjševali količine sladkorja, soli, sladkih pijač in industrijsko pridelane hrane.
- Povečevali bomo količino sadja in predvsem zelenjave pri malicah otrok ter pri kosilu.
- Redno in skrbno bomo pripravljali dietne obroke za otroke z zdravstvenimi težavami.
- Otroke bomo spodbujali k primernemu uživanju hrane in skušali zmanjšati količino odpadne hrane.
- Učenci bodo jedli pri malicah naš, šolski med. Med bomo uporabili pri pripravi raznih sladic, ki jih bomo ob različnih priložnostih ponudili tudi gostom na šoli.
- Pri urah gospodinjstva bomo osveščali učence o pomenu petih obrokov na dan, predvsem zajtrka, dopoldanske malice in kosila ter zdrave, domače prehrane in zdravega načina priprave hrane (kuhamo tudi v konvekcijski pečici).
- Sodelovali bomo na občinski prireditvi Praznik jabolk, kjer učenci vedno znova spoznavajo pomen reka »Jabolko na dan, odžene zdravnika stran«.
- Obiskali bomo bližnje kmetije ter predelovalce in pridelovalce sadja ter zelenjave, prav tako tudi pridelovalce ostalih živil.
- Odzvali se bomo na razpise različnih natečajev z vsebino zdrave prehrane in ob ustvarjanju spodbujali otroke k razmišljanju in udejanjanju le-te.
- V okviru Mednarodnega leta zdravja rastlin 2020 ter Mednarodnega leta sadja in zelenjave 2021 bomo namenili poudarek na uživanju zadostnih količin sadja ter predvsem zelenjave.
- Organizatorka prehrane bo v času razrednih ur ozaveščala o pomenu zdravega načina prehranjevanja ter pomena izbire živil za otrokovo zdravje in učni uspeh..
O zdravi prehrani otrok bomo ozaveščali tudi starše na roditeljskih sestankih, z različnimi zloženkami, preko šolske spletne strani in preko otrok. Ob koncu šolskega leta preko anketnega vprašalnika o šolski prehrani povprašali učence in starš ter predstavili analizo.