MEDGENERACIJSKE ADVENTNE DELAVNICE

Adventni čas je za kristjane poseben čas, ker nas vabi, da se spomnimo na preteklost, nas spodbuja, da živimo v sedanjosti in da se pripravimo na bodočnost.

V tem času, pred prižigom prve svečke, se otrokom iz vrtca in učencem podružnice Sveti Duh na Ostrem vrhu, pridružijo pevke domačega pevskega zbora Lipa ter starši in babice.  Vedno se zelo radi odzovejo našemu povabilu. Tudi tokrat je bilo zelo prijetno in že kar domače to skupno druženje. Seveda adventnih venčkov ni brez materiala, od mahu do smrekovih in drugih zimzelenih vejic, lesa, posušenih citrusov, klinčkov in seveda svečk. Ves ta material so prinesli  s seboj in pomagali pri izdelavi venčkov. Zelo pomembno je to prenašanje znanja starejših na otroke, pridobivanje izkušenj in medgeneracijsko sodelovanje.

Vzdušje je bilo veselo, ustvarjalno, čutilo se je veliko pozitivne energije.  Prav vsi so se pri izdelavi zelo potrudil in nastali so venčki v katerih se odraža kreativnost vsakega posameznika.

Za večino ljudi, ne glede na to ali verujejo ali ne, so božični prazniki eni najlepših praznikov. Morda zato, ker so že v zgodnjem otroštvu vklesani v naš spomin, kot nežno otroško hrepenenje, kot pravljica, ki se dogaja iz dneva v dan, vse od začetka adventa. Že tista prva svečka v adventnem venčku pomeni svetlobo upanja. Vsaka naslednja ga samo še povečuje. Zato je prav, da se tradicija izdelave adventnih venčkov prenaša naprej, od dedkov in babic na vnuke in pravnuke. Pa še venčki so tako lepi.

Viktorija Pupaher

Damjana Očko

 

 

 

Dostopnost