KULTURNA DEDIŠČINA – PLEŽUH

Na podružnici Gradišče na Kozjaku smo v okviru UNESCO projekta Holzwooddrvoles obujali kulturno dediščino o izvoru, uporabi in izdelavi pležuha, kateri prvi primerki so se pojavili pred približno 200 leti prav v naši občini Selnica ob Dravi. Pležuhe so nekoč pozimi uporabljali za vožnjo v dolino, bodisi v šolo, v cerkev bodisi po opravkih. Včasih je bil narejen iz lesa in  smučke, narejene iz ukrivljenega lesa praznega soda. Danes pa uporabljamo pravo smučko.

Edini uradni dobavitelj modernih pležuhov v Sloveniji je Pležuh Selniški, kateri prav tako izhaja iz rodnega kraja pležuha- Selnice ob Dravi.

Na kmetiji Rihter nam je gospod Miran v delavnici predstavil izdelavo pležuha. Pri izdelavi smo mu pogumno tudi pomagali. Nato smo dejavnost nadaljevali v prostorih šole, kjer smo izdelali miniaturne – spominske pležuhe. Ogledali smo si tudi kratek film o pležuhih. Po končani dejavnosti smo odšli do bližnjega hriba, po katerem smo se vozili – seveda s pležuhi. Dejavnost je bila zelo zanimiva in pestra. Zelo smo bili hvaležni družini Rihter, ki nas je ponovno – letos že tretjič – gostila in nam predstavila slovensko kulturno dediščino.

 

Učiteljica Nataša Javornik z učenci

 

  

Dostopnost