Izkustveno učenje izven učilnic

Kaj smo se naučili o ajdi?

PO KOROŠKEM, PO KRANJSKEM (Slovenska ljudska)

Po Koroškem, po Kranjskem že ajda zori, že ajda zori, že ajda zori.

En deklič jo žanje, jo glavca boli, jo glavca boli, prav zares.

Tri dni jo že žanje, tri snopke ima, tri snopke ima, tri snope ima.

Pa na roke poglejte, kak’ žuljave ima, kak’ žuljave ima, prav zares.

 

Ljudje se največ naučimo iz izkušenj. Otroci, učiteljici in vzgojiteljici s podružnične šole in vrtca Sv. Duh na Ostrem vrhu smo preživeli čudovit in poučen dan na domačiji Pušnik – Sivec. Pridružili smo žetvi ajde. Po krajšem pohodu nas je na pragu slikovite hiške, obdane s cvetjem, že čakala babica Polonca, ki nas je pogostila z okusnim sokom. Skupaj z gospodarjem Janezom smo se odpravili na ajdino njivo. Tam smo ajdo najprej tipali, jo vonjali, raziskovali njene rožnato rdeče in bele cvetove, iz katerega so otroci izbrskali rjavo zrnje, iz katera lahko z mletjem dobimo moko ali pa si pripravimo ajdovo kašo.

Sledil je prikaz postopka, kako s srpom žanje ajda. Najprej smo opisali srp in se naučili, kako se varno uporablja. To je orodje z zaokroženim rezilom in lesenim držajem za žetev.  Sledila je žetev, vezanje pasov iz ajde in izdelava snopov. Vsi otroci so imeli možnost, da se preizkusijo v žetvi. Starejši fantje so pokazali, da so v rokovanju s srpom zelo spretni in delo jim je šlo odlično od rok. Natrgali smo tudi cvetove, ki smo jih odnesli v šolo. Tam jih bomo posušili in iz njih pripravili čaj.

Medtem, ko smo pridno pomagali pri spravilu ajde na njivi, je babica Polonca že pripravila okusne jedi: ajdove žgance z ocvirki in domačim mlekom, ajdove palačinke ter ajdovo rolado z domačo jagodno marmelado in kislo smetano. Vse našteto je bilo izvrstno in nam je zelo teknilo po dobro opravljenem delu.

V zahvalo smo našim gostiteljem zapeli ljudsko pesmico Po Koroškem, po Kranjskem.

Otroci, učiteljici in vzgojiteljici gozdne šole in vrtca

 

 

 

 

 

 

 

 

Dostopnost