Devetošolka na nacionalnem otroškem parlamentu

 
Letos je potekal že 34. Otroški parlament na temo “Duševno zdravje otrok in mladostnikov”. Regijskega parlamenta v organizaciji ZPM Maribor sta se v mesecu marcu udeležili devetošolki Eva Shanaya Ribič in Eva Lončarič. Mladi parlamentarci so v svoji skupini za predstavnico nacionalnega parlamenta izbrali učenko naše šole, Evo Lončarič, ki se je udeležila parlamenta v Ljubljani (Državni zbor Republike Slovenije) 8. aprila 2024.
 
Mladi parlamentarci so debatirali o 4 podtemah:
  1. Kaj je duševno zdravje? (poznavanje in prepoznavanje, kako skrbim zase in za svoje duševno zdravje – kako ohranjati duševno zdravje, z gibanjem do zdravja, izogniti se stresu, stereotipi in predsodki – kako jih prepoznamo in kako jih presegamo)
  2. Vpliv okolja na duševno zdravje? (družina, vrstniki, šola, mediji, splet)
  3. Moji viri moči (samopodoba – kako vidim sebe, kako delujem, kako pri sebi in drugih iskati pozitivne stvari; načini pomoči – samopomoč in kdo vse mi ob stiskah lahko pomaga, kaj pričakujem od staršev, šole; kako ravnati, ko mi sovrstnik zaupa stisko; krepitev občutka za solidarnost)
  4. Spremembe za krepitev mojega razvoja (kako bi lahko šola pripomogla h krepitvi duševnega zdravja – več športa, več pouka na prostem; kaj potrebujem od staršev, šole; kaj lahko storimo, da preprečimo …)
     
Eva se je z zasedanja na otroškem parlamentu v Ljubljani vrnila z novim znanjem, izkušnjami in novimi prijatelji. Čestitamo ji za pogum in dobro komunikacijo.
 
Hermina Ladinek, mentorica
Dostopnost