UTRINKI IZ DOMAČE UČILNICE – ŠOLSKO LETO 2020/21

9.-12. 2. 2021

Drage učenke in učenci!

Pozdravljeni v drugem tednu februarja – tednu pred zimskimi počitnicami, ko bomo vsi za kratek čas odložili učno delo in računalnike. Do takrat pa nas čakajo še pomembni dnevi za učenje, tudi preverjanje in ocenjevanje znanja, za devetošolce pa izjemno pomembna dneva – to sta informativna dneva na srednjih šolah (v petek in soboto, 12. in 13. 2. 2021), ki bosta to leto žal potekala na daljavo. V tem tednu bo potekala tudi akcija zbiranja odpadnega papirja.

Ker so dnevi lahko naporni, ko je naša glava pogosto polna informacij, pa tudi skrbi, vas vabim, da med aktivnostmi, pri katerih vam je naporno, poskrbite za protiutež – sprostitev. Sprostite se lahko s telesno aktivnostjo (če ste v sobi, so to lahko poskoki, počepi, tek na mestu ali pa greste v naravo) ali z vajami, ki vas bodo popeljale v trenutek tukaj in zdaj. Tokrat vas vabim na “skodelico čaja“. Pripravite si skodelico vašega najljubšega čaja. Ko je čaj pripravljen, ga najprej opazujte, kakšne barve je; nato ga povonjajte – ali vam diši, kakšen vonj ima – sladek, kisel, vam je vonj všeč; nato skodelico primite v roke – je topla, vroča? Nazadnje pa čaj pokusite, kot da bi ga pili prvič. Okusite, kakšen je – sladek, kisel, vam je okus všeč? Občutite, kako čaj zdrsi po grlu in požiralniku. Uživajte v skodelici čaja, ne da bi mislili na kaj drugega.

Vse dobro ter uspešen in prijeten teden!

25.-29. 1. 2021

Drage učenke in učenci!

Vstopili smo v zadnji teden meseca januarja. Ta teden prinaša pomembno spremembo, saj bo naša šola ponovno “oživela”, a žal le delno – med najmlajšimi. Veseli smo vašega prihoda, saj so trenutki, ko lahko skupaj ustvarjamo naš vsakdan, neprecenljivi.

Starejši učenci 4.-9. razred pa žal ostajate še doma. Po pogovoru z mnogimi vem, da vam upada motivacija, da si res želite v šolo, pa ne toliko zaradi učenja, pač pa predvsem zato, da smo skupaj. Stiskamo pesti, da se to zgodi prav kmalu.

Od tega ponedeljka pa za vse učence šole velja skupno pravilo, da so kamere pri pouku obvezno ves čas videokonferenc vključene. Morda se sprašujete, zakaj smo se tako odločili. Kot prvo pojasnilo je to, da vam aplikacija MS Teams sedaj resnično omogoča varovanje vaše zasebnosti (lahko zameglite ali spremenite ozadje), drugo pa, da bo med nami vsaj na daljavo kar se da pristna komunikacija. Tako vi učenci kot mi učitelji video-sliko potrebujemo za lažje delo, za boljšo povezanost med vami učenci ter učenci in učitelji. Verjamem, da bomo to spoštovali.

V tednu, ko se vračajo najmlajši, je možen prihod v šolo tudi za učence, ki ste morda v stiski in bi potrebovali pogovor, za kar smo vam na voljo v svetovalni službi šole. V kolikor bi potrebovali pogovor, nas prosim kontaktirajte na e-naslov hermina.ladinek@os-selnica.si ali katja.repolusk@os-selnica.si, da se dogovorimo za srečanje v živo.

Naj bodo dnevi, ki prihajajo, čim manj stresni, čim bolj mirni in motivirajoči. 

Za umiritev ob stresnih trenutkih, zaskrbljenosti, nemiru, ko tvoje telo potrebuje (po)moč, ti ponujam sledečo dihalno vajo v nekaj korakih, ki jo izvajaj 3-5 minut:

  • Predstavljaj si, da si vstopil/a v prostor, kjer lahko skrbi pustiš pred vrati.
  • Udobno se namesti.
  • Položi dlani na področje popka.
  • Vdihneš in z zrakom napolniš trebuh, kot da je balonček. Popek se razširi. Ne delaš na hitro in na silo, ampak nežno, z občutkom.
  • Ob izdihu se začne balonček prazniti, popek pa premikati proti hrbtenici.

Na koncu naj vam predstavim mednarodni znak (na sliki spodaj), ki opozarja na doživljanje nasilja. Več si lahko prebereš tukaj.

Vse dobro!

 

18.-22. 1. 2021

Drage učenke in učenci!

Pozdravljeni v novem tednu pouka na daljavo. Delo na daljavo je postala skorajda naša stalnica – iz tedna v teden opravljamo svoje obveznosti, skušamo ohranjati ali ponovno vzpostaviti motivacijo, spremljamo situacijo v zvezi aktualnim stanjem v državi … Če smo še pred časom s pričakovanjem upali na vrnitev v šolo, sedaj morda le še površno sledimo … Kako ohraniti pozitivno naravnanost, kako biti in ostati sproščen v okolju, ki ne bi smelo biti vsakodnevna učilnica, ampak naš zasebni svet?

Ponujamo vam namig, da si del svoje sobe ali stanovanja oz. hiše uredite v svoj kotiček za sproščanje. V kotiček dajte vse, kar vam bo pomagalo, da odmislite skrbi in se boste lahko kar najbolje sprostili, npr. pisala in liste papirja za risanje ali pisanje, mandale za barvanje, glasbeni instrument, če ga igrate, veliko plišasto igračo, da jo stisnete ali se nanjo udobno naslonite, mehko žogico za stiskanje v roki, predvajalnik za glasbo, dobro knjigo, “spiner” ali kakšno drugo vrtalko, križanke ali sudoku ali podobne miselne igre ipd. Računalniške igrice ne veljajo 😉 Pomembno je le, da bodo tam stvari, ki bodo sprostile vas in bodo dale pomembno protiutež računalniku, tablici in telefonu.

V tem tednu lahko sodelujete na Likovno-literarnem natečaju in v Tednu pisanja z roko. Oboje nudi priložnosti za sprostitev, ustvarjanje, stisk s sabo in da se umirimo v svojem svetu. Vase dobro! 🙂 

11.-15. 1. 2021

Drage učenke in učenci,

pred nami je drugi teden leta 2021! Žal še vedno na daljavo in še vedno vsak zase. Pa vendar – za nas ste še vedno naši učenci in učenke, še vedno naši otroci, za katere nas skrbi in nam je mar. Na vas mislimo, ko pripravljamo delo na daljavo, ko sestavljamo gradivo, pa tudi takrat, ko ne delamo priprav in ko ni videokonferenc – na sprehodu, ob branju …

Srčno upamo, da vsakič znova najdete moč in motivacijo, da sledite videokonferencam, rešite naloge, oddate gradivo – le tako bo delo tudi takrat, ko bomo v šoli, veliko lažje in uspešneje teklo. Ob tem pa seveda iskrena hvala vašim domačim za vso podporo in pomoč!

V tem tednu vas vabim v naravo – naužite se je čuječe. To pomeni, da pozorno opazujte, kaj vidite (najdite čim več stvari, ki jih lahko opazite), kaj lahko telesno občutite oz. se dotaknete, kaj lahko slišite (zaprite oči in prisluhnite, kaj pritegne vaš sluh), kaj lahko vonjate (globoko vdihnite, globoko dihajte). Naj nam narava da moč za izzive, ki so pred nami – da se v njej umirimo in sprostimo. Tako bo tudi delo potem lažje teklo.

Vse dobro in uspešen teden!

4.-8. 1. 2021

Drage učenke in učenci, pozdravljeni v letu 2021!

Praznični dnevi in počitnice so za nami. Upam in želim si, da ste si nabrali novih moči in energije za izzive in učno delo v prihodnje. Še naprej ostajamo v domačih učilnicah, zato je potrebne morda še toliko več energije in moči, samo-motivacije in vztrajnosti. Skupaj, čeprav na daljavo, nam bo uspelo. Zaupajmo in bodimo optimistični. Potrudimo se po najboljših močeh – v mislih, da delamo zase in za svoje znanje.

Hkrati vas lepo vabimo, da nam pošljete kakšne vaše utrinke – kako ste preživeli počitnice ali kako delate za šolo.

Vse dobro, dragi učenci in učenke! Naj se vaše želje, zapisane v hiškah želja, uresničijo 🙂

21.-24. 12. 2020

Dragi učenci!

Vstopamo v zadnje šolske dni leta 2020. Čeprav je bilo to leto preizkušnja za vse nas in je bilo vse prej kot običajno, lahko s hvaležnostjo gledamo na vse dobro, kar smo doživeli, kar imamo in koga imamo ob sebi (ne glede na fizične razdalje). Učenci ste skupaj z razredniki ustvarili čudovita drevesa hvaležnosti za leto 2020.

Skupaj ste ustvarili tudi prav posebne hiške – hiške želja za leto 2021. V hiškah smo prižgali simbolične lučke, ki naj posijejo na vaše želje in jih uresničijo. 🙂

Ta teden bo krajši za en dan, saj je v petek božič. Do srede boste imeli pouk na daljavo, v četrtek pa imamo vsi praznično obarvan dan dejavnosti. Več o tem vam bodo povedali vaši razredniki.

Mirne praznične dni in vse dobro v letu, ki prihaja! Bodimo drug drugemu luč, ki pomaga čez težje dni ali še bolj poveča veselje, ko nam je lepo!

 

14.-18. 12. 2020

Drage učenke in učenci!

Pozdravljeni v novem tednu učenja in dela na daljavo. Vstopili smo že v tretji teden decembra, v predpraznični čas. Upam, da so decembrski dnevi kljub učnemu delu in obveznostim prijetni in da vam kakšen dan/dneve popestrijo naši adventni koledarji (ADVENTNI GLASBENI KOLEDAR (myadvent.net)Skupno potovanje do božiča (myadvent.net)).

Naj nas v teh dneh spremlja misel P. Škarje: “V sebi, v ljudeh in življenju iščem lepe stvari.“. Bodimo prijazni do sebe in drug do drugega, naj bo merilo našega ravnanja tisto, kar je dobro, kar pomaga in povezuje.

 

7.–11. 12. 2020

Dragi učenci in učenke!

Pozdravljeni v novem tednu učenja na daljavo. Dobro smo že zakorakali v mesec december, zadnji mesec koledarskega leta. To je čas, ki je običajno poln pričakovanj, pa tudi veselja, da se zaključi nekaj starega in prične novo – novi izzivi, nove priložnosti, novi načrti, ali zgolj tiha želja, da bomo kos vsem izzivom, ki nas čakajo. Ob koncu letošnjega leta bodo gotovo naše želje povezane s ponovno vrnitvijo v šolo. Na petkovem sestanku predstavnikov oddelkov 4.-9. razreda naše šole ste prav vsi izrazili željo, da bi se radi vrnili v šolo – manjkajo vam vrstniki, učitelji, šolski utrip. To je naša skupna želja in upamo, da se čim prej uresniči.

Da nam bodo dnevi do pričetka novoletnih praznikov kar se da pestro in prijetno minili, lahko vsak dan pokukate v adventni koledarček Skupno potovanje do božiča. Od ponedeljka, 7. 12., pa vse do 24. 12. 2020 imate pripravljene različne namige za prijetno preživljanje predprazničnega časa, za pretekli teden (1.-6. 12.) pa so zapisane pozitivne misli in praznične/zimske pesmi.

Vabim vas, da »potujemo« skupaj! 🙂 Veseli bomo tudi vaših utrinkov!

30. 11.–4. 12. 2020

Draga mladina!

Kako vam gre? Kako uspete razporediti svoj čas za učenje, domače obveznosti, počitek, gibanje in prosti čas? Upam, da ničesar ne izpustite, vse je potrebno, da smo ob koncu lahko zadovoljni.

Vstopili smo v predpraznični čas – čas, ki je bil običajno povezan z decembrskimi nakupovanji in številnimi reklamami, ki so vabile k nakupom z božičnimi popusti, peko piškotov, veselim pričakovanjem novoletnih počitnic, na naši šoli s prazničnim okraševanjem šole, prižigom lučk na vasi, petjem božičnih pesmi, prazničnimi delavnicami in sejmom, srečelovom … Kako bo letošnje leto? Marsikaj žal ne bo možno, pa vendar se vprašajmo, kaj lahko naredimo, da bo ta čas lep in prijazen – za nas in druge.

Prebirala sem knjigo Moje supermoči odločanja in zaupanja vase (avtorice Karmen Mandl) in zasledila ravno pravo nalogo – NEVIDNI LONČEK. Vsak izmed nas v rokah nosi nevidni lonček. V lončku nosimo vse dobre občutke in misli o nas samih. Če je lonček poln, se počutimo dobro, če je prazen, pa žalostno in osamljeno. Lonček lahko napolniš drugim ljudem in drugi lahko napolnijo tvojega. Kako? Da rečeš ali narediš kaj prijaznega ali mu z nasmehom polepšaš dan. Previdni pa bodimo, saj drugemu lahko lonček tudi izpraznimo – če naredimo kaj neprijaznega, se norčujemo, koga ne opazimo … in če izpraznimo lonček drugemu, izpraznimo tudi svojega. In obratno – če napolnimo lonček drugemu, napolnimo tudi svojega.

NAMIG 2: Vsak dan se spomni na svoj nevidni lonček. Si ga danes že polnil/a? Povej nekomu, da ga/jo imaš rad, pomagaj sošolcu/ki, pokliči babico, (pomagaj) speči piškote … Verjamem, da imaš sam/a veliko idej. Naj bodo vaši lončki čim bolj polni, za prijaznost je čas vedno pravi! 🙂 

NAMIG 3: Vzemi prazen lonček ali kozarec (lahko tisti navadni za vlaganje). Vsak večer pomisli, kaj lepega in prijaznega si doživel/a, zapiši na listek in listek daj v ta lonček/kozarec. Ob koncu meseca poglej, kaj vse lepega si v tem mesecu doživel/a.

 

 
 
21.-27. 11. 2020
 
Prav lepo pozdravljeni dragi učenci in učenke!
 
 
Če bi se te dni lahko sprehodili po šolskih hodnikih, bi na vratih učilnic videli različne pozdrave, v takšnih in drugačnih oblikah, barvah, jezikih …
21. november je svetovni dan pozdrava. Na ta dan naj bi se spomnili, kako pomemben je pozdrav in pozdravili vsaj 10 ljudi. Pozdravljenje je namreč lepa navada in del osnovne kulture vsakega človeka.
Pozdrav je v našem življenju zelo pomemben. Z njim na vsakem koraku prispevamo k boljšim medsebojnim odnosom in prijetnejšemu počutju. Pozdravljamo z namenom, da izkažemo dobrodošlico, pozornost, zaželenost in gostoljubje.
 
Pozdravi v nekaterih jezikih
Pozdrav v nemškem jeziku= hallo ali guten tag (dober dan)
Pozdrav v francoščini = bonjour
Pozdrav v ruskem jeziku = (izgovori »zdras-TVUY-te«, dobesedno pomeni biti zdrav)
Pozdrav v nizozemščini = hallo
Pozdrav v japonščini = konnichi wa
Pozdrav v španščini = hola
Pozdrav v grščini = (izgovori »yia-tako«)
Pozdrav v Latin = ave, Salve, salvete
Pozdrav v hindijščini = Namaste
Pozdrav v arabščini = salam, ALI wa Salam aleikum (dobesedno »mir bo na vas«), ali Ahlen, ahlan, ahalan
Pozdrav v italijanščini = ciao ali Buongiorno (dober dan)
Pozdrav v mandarinščini = ni Hao
 
NAMIG 1: S prijaznim pozdravom domačim, prijateljem in sošolcem po spletu ali telefonu polepšajte dan😊
 
Svetovalna delavka Hermina 

13.-20. 11. 2020

Draga učenka, dragi učenec!

Teden, ki je pred nami, bo ponovno potekal na daljavo. Upam, da vam učne obveznosti kar se da gladko tečejo, smo pa dogovorjeni, da nas kontaktirate, če kaj ne bo šlo, a prav? Ko se pogovarjamo na daljavo, vas slišim, ko rečete, kako pogrešate drug drugega, svoje prijatelje, tudi učitelje. Ne pozabite, da tudi stik na daljavo – klic, SMS, e-sporočilo, fotografija, morda celo pismo, zbližujejo. Zbližujejo spodbudne besede, nasmeh preko viberja ali vsaj za trenutek vklopljena kamera na videokonferenci pri učni uri. Zbližuje voščilo za rojstni dan ali voščilo za dan prijateljska, ki je bil v petek, 13. 11. 2020. Zbližujejo pobude za klepet celega razreda, ko ni pouka – takrat s kamero in glasnim nasmehom. Poskrbimo, da kljub razdaljam ostanemo povezani. Prijeten teden in še lepši petkov tradicionalni slovenski zajtrk!

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

VIRTUALNI KARIERNI SEJEM

SVETOVNI DAN FILOZOFIJE

SVETOVNI DAN OTROKA

 

 

Dostopnost