Utrinki iz domače učilnice

Draga učenka, dragi učenec!

Pozdravljen/a na našem novem spletnem mestu »Utrinki iz domače učilnice«. Na tem mestu bomo zbirali predloge, ideje in vaša doživetja, kako preživljate dneve, ko se družimo le na daljavo. To spletno mesto je namenjeno medsebojni spodbudi in povezanosti med nami, izmenjavi idej in naših misli, izmenjavi predlogov za učenje idr. Vsak dan vam bomo dali kakšen namig za ustvarjalno in pestro preživljanje časa doma.

Čas, ki ga moramo preživeti doma, je lahko tudi zanimiv in raznolik. Pomembno je, da najdete aktivnosti, ki sprostijo in pomagajo vam, saj smo si med seboj različni – nekaterim ustrezajo športne aktivnosti, drugim glasba (poslušanje, igranje ali petje), tretji raje kaj izdelujejo, pomagajo staršem v domači delavnici (popravljati kolo, zlagati drva …) ali kuhinji, nekateri ustvarjajo, spet drugi raje pogledajo kakšno oddajo, se sproščajo idr. Pri iskanju idej bodite kreativni, kakšno idejo boste pa zagotovo našli na tem spletnem mestu.

Lepo vabljeni k sodelovanju! Veseli bomo vaših predlogov in prispevkov – fotografij, zapisov misli, zgodb, pesmi, stripov, dnevnikov, risb … Vse, kar boste fotografirali, lahko pošljete na e-naslov maja.vacun@os-selnica.si, vsa besedila in zapise pa na katja.repolusk@os-selnica.si.

Skupaj, čeprav na daljavo, nam bo lepše! Si pišemo! Bodite dobro!

Psihologinja Katja

PETEK, 3. 4. 2020

Dragi otroci, draga mladina!

Tretji teden pouka na daljavo se bliža h koncu. Kot smo že velikokrat zapisali, je za vse nas to nova situacija in menim, da smo vsi dokaj hitro vzpostavili novo rutino, se na nek svoj način organizirali. Največji zalogaj je zagotovo učno delo. Na preizkušnji je vaša samostojnost in odgovornost. Če smo se morda na začetku vsi malo zanašali, da bo hitro minilo in bomo spet v šoli, sedaj tega ne moremo več reči, tudi odlašati z delom ni več dobro. Zato je v tem trenutku zadnji čas, če vam do sedaj še ni uspelo, da se dobro organizirate in ste pri učnem delu kar se da samostojni. Kot namig vam danes pošiljam smernice za učinkovito učenje, več uporabnih povezav najdete tudi na spletni strani pod zavihkom organizacija učenja in dela doma.

NAMIG 16 – NAPOTKI ZA UČINKOVITO UČENJE: na posnetku Infodroma učenec konkretno in nazorno pokaže, kako se učiti. Poglejte (posnetek traja dobro minuto) in preizkusite. RTV pa je pred časom pripravil zelo dobro oddajo o učinkovitem učenju, delanju zapiskov, učenju z različnimi tehnikami učenja … MISIJA UČENJE, v kateri sodelujejo učenci s svojimi izkušnjami pri konkretnih predmetih, znani Slovenci in strokovnjaki (pomemben delež ima dr. Sonja Pečjak, strokovnjakinja za pedagoško psihologijo). Priporočam ogled (oddaja traja 28 minut), najbolje skupaj s starši.

Pred nami je vikend! Naberimo si novih moči za nove izzive! Veliko idej, kako si nabrati moči, vam ponujajo fotografije, ki nam jih pridno pošiljate. Ideje, kako izdelati lastno iluzijo, pa vam ponuja Hiša iluzij.

NAMIG 17 – USTVARJANJE ILUZIJ: Hiša Iluzij je pripravila že dva priročnika, kako lahko sami naredite iluzijo – Priročnik 1 (Iluzije, ki jih lahko narediš sam_1. del) in Priročnik 2 (Iluzije, ki jih lahko narediš sam_2. del). Veliko uspeha pri ustvarjanju iluzij! Presenečeni boste, kaj vse zmorete narediti sami.

 

Videoposnetek

 

   Videoposnetek

ČETRTEK, 2. 4. 2020

Dragi otroci, dragi starši!

Pošiljate nam čudovite utrinke od doma. Ste pravi pomočniki svojih staršev, ustvarjalci, raziskovalci narave, pohodniki, peki, športniki … vse to, kar boste v življenju potrebovali in vas bo bogatilo. V teh dneh, ko iz medijev prihajajo napovedi, da še kar nekaj časa ne bomo videli šolskih hodnikov (in kar je najpomembneje – drug drugega!), se nam lahko zgodi, da smo kar malo obupani, da izgubljamo (za)upanje. Na pobudo OŠ Slave Klavore Maribor mariborske šole z namenom osveščanja, kako pomembno je ostati optimističen, pozitiven in ohranjati upanje, da bo vse še dobro, izdelujejo posebne metulje – metulje upanja. Pridružimo se jim tudi!

NAMIG 15 – METULJ UPANJA: izdelaj svojega metulja upanja, metulja daj na okno ali balkon in s tem simbolnim dejanjem pošlji upanje v svet – za vse, ki se trudijo za nas, ki nam pomagajo, ki zbolijo, ki so osamljeni, ki so sami že izgubili upanje … Pripravljena imaš tudi navodila za izdelavo metulja (Metulj-upanja_navodilo) in ogled posnetka, kako izdelati metulja. Naredite pa lahko tudi čisto svojega, kakršnega sami želite. Pomemben je namen. Veseli bomo vaših fotografij! Moja metuljčka že krasita naše okno.

 

      


SREDA, 1. 4. 2020

Dragi učenci in učenke, dragi starši!

Danes je 1. april, t. i. dan norcev in potegavščin, ko upravičeno lahko koga kaj »nahecate« in se skupaj nasmejite.

Svet, v katerem (trenutno) živimo, je vse preveč resen. Prav je, da smo odgovorni in resni v ključnih trenutkih, a ta resnost potrebuje svojo protiutež – smeh in humor. Smeh ima izjemno pozitiven učinek na naše počutje (psihologi temu rečemo blagostanje) – prinese posebno energijo, sprosti nas, zmanjša stres, pozitivno vpliva na komunikacijo in nas lažje čustveno poveže z drugimi. V vsakdanjem življenju je smeha premalo. Neredko se zgodi, da ob obilici resnih informacij, resnih in zaskrbljenih obrazov svojih bližnjih, postanemo (pre)resni tudi sami. Raziskovalci so ugotovili, da se otroci smejejo 300-krat do 400-krat dnevno, še posebej takrat, ko so postavljeni v situacijo, v kateri se počutijo srečno in zadovoljno. Nasprotno od njih pa se starši smejimo le 15-krat dnevno. Zato si kdaj vzemimo čas, da namensko iščemo priložnosti za smeh, npr. da po spletu iščemo tudi kakšne smešne vsebine. Nekaj sem jih poiskala za vas:

Ali ste že slišali za jogo smeha? Ko se smejimo, naši možgani ne prepoznajo, ali nam je nekaj res smešno ali ne, važen je odziv telesa – možgani prepoznajo mišice, ki delujejo pri smehu. Že če so kotički ust obrnjeni navzgor, naši možgani sprožijo hormone, ki delujejo pri smehu. Torej se je vredno nasmejati tudi takrat, ko nam nekaj ni zares smešno, še bolje pa seveda je, če se smejimo skupaj (verjetno ste že slišali, da je tudi smeh nalezljiv). Sprva se nam ljudje, ki izvajajo tovrstno jogo, zdijo smešni ali morda celo čudni, a če se prepustimo in ne razmišljamo o tem, kako bomo izgledali, je učinek lahko sproščujoč.

NAMIG 13 – ŠALA OB 1. APRILU: »nahecaj« nekoga svojih bližnjih ali se spomni/si izmisli dober vic. Nasmejte se skupaj! Naj vam potegavščina uspe! Lahko jo deliš tudi z nami.

NAMIG 14 – JOGA SMEHA: Morda ti bodo všeč jutranje vaje joge smeha. Če meniš, da to ni zate, se spomni na kak smešen trenutek, ki si ga doživel, in ga podeli s svojimi bližnjimi ali s prijateljem.

 

       

TOREK, 31. 3. 2020

Lepo pozdravljeni v torkov dan!

Vaši utrinki kažejo, kako ustvarjalno in raznoliko preživljate čas, da poleg učnega dela uspete najti čas za sprostitev (peko peciva, igranje harmonike, počitek, šport, sprehod v naravi …). Današnji dnevni namig vas vabi v svet pravljičnih bitij. Pravljice so lahko tudi »zdravilne« – ob njih se umirimo, preselimo se v domišljijski svet – stran od skrbi, ki nas bremenijo. To ne pomeni, da bežimo pred odgovornostjo, le poskrbimo za to, da nam je v trenutni situaciji lažje. Pravljice si lahko preberete v naši e-knjižnici ali v zavihku Branje ali kar prisluhnete lahkonočnici – zvočni pravljici sodobnih avtorjev za male in velike otroke.

NAMIG 12 – GREMO V PRAVLJIČNI SVET: pripravi si kakav, skodelico mleka ali čaj, poišči si miren kotiček in prisluhni pravljici. K skupnemu poslušanju ali branju lahko povabiš tudi svoje domače.

         

 

PONEDELJEK, 30. 3. 2020

Draga učenka, dragi učenec!

Pred nami je 3. teden pouka v domačih učilnicah in z njim novi izzivi. Nekateri na to gledate optimistično, se veselite, druge vas morda bolj skrbi in vas je strah. Vaši občutki so zagotovo povezani tudi s tem, kako uspešni ste bili pri soočanju z izzivi v preteklih dveh tednih.

In kako gledati naprej? Model, ki nam lahko pomaga pri soočanju s skrbmi, je prikazan na spodnji sliki in nam ponuja možnost razmišljanja, kaj v življenju lahko nadziramo in česa ne moremo nadzirati. Od stvari, ki jih ne moremo nadzirati in na njih nimamo večjega vpliva (modri okvirčki zunaj kroga), preusmerimo svoje misli k stvarem, nad katerimi imamo nadzor in vpliv (rumeni okvirčki znotraj kroga). Npr. zaprtja šole ne moremo kontrolirati in jeziti se, biti ves čas slabe volje in jezen na druge, ker je potrebno delati doma, ne bo dobro vplivalo ne na nas, ne na našo delovno uspešnost, ne na naše bližnje. Zato se posvetimo temu, kar lahko nadziramo: da bo naš čas v domačem okolju minil čim bolje, da se bomo trudili za šolo po svojih močeh in bomo poskrbeli za svoje zdravje in dobro počutje.

NAMIG 11 – MOJ KROG NADZORA: pomisli, kaj vse lahko nadziraš ti in česa ne. Nariši svoj krog nadzora. Nato preusmeri svoje misli v notranji krog. S tem boš poskrbel/a za svoje počutje, odnos z drugimi in svojo delovno uspešnost. K pogovoru povabi tudi svoje starše.

 

    

PETEK, 27. 3. 2020

Lep petkov pozdrav!

Drugi teden dela v domačih učilnicah se zaključuje. Upamo, da so vaše izkušnje kar se da dobre. Veseli bomo vaše povratne informacije in informacije vaših staršev (https://www.1ka.si/a/263253).

Kako pa vam je brez družbe sošolcev in prijateljev v živo? Po dveh tednih se verjetno že pogrešate in to je pravzaprav dober znak. Ko se z vami pogovarjam, imate v šoli najraje odmore, in te verjetno tudi najbolj pogrešate: lovljenje po razredu (ko vas učiteljica ne vidi), izmenjava sličic, skupno smejanje smešnim pripetljajem ali šalam, bežno srečanje s svojo simpatijo na hodniku, deljenje skrivnosti v družbi prijateljice, komentiranje tekme …

NAMIG 9 – SPOROČILO ZA PRIJATELJA: prijatelju ali sošolcu pošlji sporočilo ali ga pokliči in mu povej, kaj v zvezi z njim v teh dneh doma najbolj pogrešaš. Pomisli tudi na sošolca/sošolko, ki že v šoli težje začne pogovor z drugimi in je morda osamljen/a. Pošlji sporočilo tudi njemu/njej. Če nimaš kontakta, prosi za pomoč učiteljico.

NAMIG 10 – TABORNIŠKA ROPOTARNICA: Ker je pred nami vikend z lepo vremensko napovedjo in ker je stik z naravo v tem obdobju zelo pomemben, saj nas pomirja, bogati in nudi številne možnosti za preživljanje kvalitetnega časa, vam ponujam raziskovalni taborniški namig. Zveza tabornikov Slovenije je pripravila zanimive taborniške aktivnosti, ki so primerne za čas epidemije – izvajate jih lahko sami, doma in v naravi. Povezava do ropotarnice: https://www.taborniki.si/ropotarnica/.

                              

ČETRTEK, 26. 3. 2020

Dragi učenci, pozdravljeni v pravo zimsko jutro!

Upam, da so pozornosti za vaše mame uspele. Iz vaših fotoutrinkov vidimo, da ste se nekateri včeraj razveselili snega, ponovno ste gradili snežake, naredili snežne srčke (zelo izvirno darilo za mamo!), pisali lepe misli za mame, likovno ustvarjali, bili pravi raziskovalci narave, umetniki v svojih domačih delavnicah, pomagali v jedilnici in pri drugih opravilih, pridno delali za šolo in še kaj. Veliko namigov tudi za ostale, kako preživljati prihajajoče dni in razvijati svoja močna področja.

NAMIG 8 – RAZVIJAJ SVOJE MOČNO PODROČJE: pomisli, katera dejavnost ti gre dobro in v njej uživaš (in imaš v danih razmerah zanjo možnosti, da jo izvedeš). Uživaj pri izvajanju!

       

SREDA, 25. 3. 2020

Lepo pozdravljeni na prav poseben dan – materinski dan!

Danes naj bo čas namenjen tudi tvoji mami. Po majhno pozornost se to leto ne moreš odpravili v cvetličarno ali trgovino, a nič hudega. Priložnost imaš, da pripraviš čisto svoje darilo – lahko je to šopek iz papirja, lahko je risba, lahko je objem, ob katerem mami poveš, za kaj vse si ji hvaležen/a in da jo imaš rad/a, lahko je pospravljena kuhinja, obešeno perilo ali kuhana kavica. Veseli bomo, če boste svoje presenečenje za mamo delili tudi z nami.

Iz prispelih utrinkov lahko vidimo, da v vaših domovih prijetno diši po dobrotah, krasijo jih vaše risbe, slike, vaši novi pomočniki pri učenju pa so postali hišni ljubljenčki.

NAMIG 7 – ŠOPEK ALI PISMO ZA MAMO: Kako iz papirja narediti prav poseben šopek, si lahko ogledate na številnih spletnih povezavah, npr.: https://www.pinterest.com/pin/285556432609943956/ ali https://www.pinterest.com/pin/552324341799599358/. Tudi med dejavnostmi POŠ najdeš idejo za rožico za mamo: http://www.os-selnica.si/rozica-za-materinski-dan/. Lahko pa preprosto papir zložite v pismo in mami napišete, zakaj jo imate radi (ker mi pomagaš, ker mi skuhaš mojo najljubšo jed, ker mi bereš pravljice, ker ti lahko zaupam …). Pomembno je le, da napišite ali poveste iz srca, to bo mamino najlepše darilo.

          

  VIDEOPOSNETEK

TOREK, 24. 3. 2020

Dragi otroci, draga mladina, prisrčen pozdrav!

Dobro smo zakorakali v drugi teden učenja od doma in počasi se privajamo, vzpostavljamo nek nov ritem, nov način dela. Zelo pomembno je, da ustvarimo to novo rutino in se organiziramo, saj bo čas s tem postal predvidljiv, zapolnjen, bolj bomo učinkoviti in uspešni. Pripravimo si lahko preprost domači urnik, lahko je enak kot šolski, le da je pomaknjen na malo kasnejši čas, saj si lahko v miru privoščite malo daljše jutranje spanje, tekom dneva pa več odmorov.

Ko vam primanjkuje motivacije za učno delo, pomislite na koristi, ki jih opravljeno učno delo prinaša: ko boste za šolo naredili neko obveznost, boste zadovoljni, da vam je uspelo, in boste lahko v urniku odkljukali predmet, ki je »za vami«; ko se boste vrnili v šolo, vam bo lažje, manj naporno in manj stresno, če boste poznali snov, ki jo je bilo potrebno predelati; hitreje boste usvajali učno snov, ko bodo učitelji z vami obravnavali ali ponavljali te vsebine; postali boste samostojnejši in odgovornejši. Krizne situacije nas vedno preizkušajo in v tej situaciji smo lahko veliki zmagovalci – predvsem sami zase, da si dokažemo, kaj vse v resnici zmoremo. Samo vztrajati je potrebno! Na tem mestu tudi velik hvala vsem vašim staršem in bližnjim za veliko delo, ki ga opravljajo – pomoč, podporo, razumevanje! In četudi vam bo kaj snovi ostalo, ne skrbite, pomembno je, da se potrudite po svojih močeh in ste v stiku s šolskim delom. Srečno!

Namig 6 – NAPIŠI SI DOMAČI URNIK, v katerega vnesi učno delo, čas za pomoč pri domačih opravilih, nikar pa ne pozabi vključiti časa za sprostitev. Primer domačega urnika je za vas pripravila inkluzivna pedagoginja Jerneja.

  

PONEDELJEK, 23. 3. 2020

Prisrčen ponedeljkov pozdrav!

Vstopili smo v drugi teden našega e-sodelovanja. Čeprav bi se v običajnem poteku šolskih dni mnogi pritoževali: »Joj, spet ta ponedeljek!«, verjamem, da bi ga mnogi v tem času resnično želeli. Ljudje smo namreč socialna bitja, želimo in potrebujemo drug drugega, da v živo delimo svoje misli, znanje, delo, objeme, poglede … Mi ostajamo povezani in vse to delimo na daljavo. Hvala vsem, ki ste nam že poslali vaše fotografije in lepo vabljeni tudi v prihodnjih dneh.

Večina šolskih obveznosti prvega tedna je najverjetneje že za vami. Upam, da vam je šlo dobro in ste zadovoljni, kako in koliko ste uspeli narediti. Tisti, ki vam je kaj dela še ostalo, pa pogumno naprej. Uspelo vam bo, pa četudi potem s pomočjo učiteljev. Upam, da si pomagate tudi med seboj in da si s sošolci pošljete kakšno spodbudno sporočilo. Tudi učitelji smo veseli, ko se nam javite in pošljete kakšen utrinek vašega časa.

Iz fotografij, ki nam jih pridno pošiljate, lahko vidimo, da čas poleg učenju namenite tudi veliko raznolikim aktivnostim za sprostitev in pomoč vašim domačim: pridno pomagate v kuhinji, nabirate regrat, uživate v naravi ali domačem igrišču, se družite s hišnimi ljubljenčki, rišete, slikate … Še naprej vas vabimo, da nam pošiljate foto in besedne utrinke vašega bivanja in dela doma.

NAMIG 3 – PRIJAZNO SPOROČILO PRIJATELJU, SOŠOLCU/KI: naj bo današnji namig namenjen vašim odnosom z vrstniki. Pošljite sošolcu ali prijatelju kakšno prijazno sporočilo. Pri tem niso potrebni posebni verzi ali rime, lahko je le običajen pozdrav, ki si ga tudi sicer namenite v šoli.

NAMIG 4 – RAZGIBAJMO SE: če želite, se lahko majhni in veliki razmigate ob posnetkih Fit Goričko, ki jih najdete na povezavi: https://www.youtube.com/channel/UCxkspibDqTnaInvFUP02qcA.

NAMIG 5 – GREMO V LUTKOVNO GLEDALIŠČE: Vabimo vas v spletno Lutkovno gledališče Maribor. Predstave lutkovnega gledališča so objavljene na portalu RTV SLO 4D, dostopne na https://4d.rtvslo.si/oddaja/lutkovna_predstava/173251139?fbclid=IwAR01d7F1hCt5oJkdVYrgUqKS9AQ9MyEaAtAaBlWNWpO99NDxolh0x-udzs0. Vabljeni k ogledu!

PETEK, 20. 3. 2020

Teden v »domačih učilnicah« se bliža h koncu. Upamo, da ste kljub vsem okoliščinam dobro. Danes vam ponujamo dva namiga.

NAMIG 1 – DRUŽINA: V času, v katerem smo, pomislite na svoje starše. Sedaj imate več priložnosti za družinsko druženje, pogovor in pomoč. Pomislite, kaj lahko v teh dneh vi naredite zanje. Pomislite, kaj imajo starši radi in po svojih močeh naredite kaj zanje ali namesto njih. Lahko jim skuhate kavo, pospravite posodo, pripravite mizo ali pa se lotite priprave palačink. Če še ne znate, pa ste že dovolj veliki, da bi lahko pekli palačinke (in vam starši to tudi dovolijo), je sedaj pravi čas, da se to naučite. Na kulinaričnih spletnih straneh (https://okusno.je/recept/palacinkehttps://www.kulinarika.net/recepti/sladice/palacinke-osnovni-recept-/11067/ in druge) najdete recept. Ko so palačinke pečene, se poigrajte z nadevom: marmelada, čokoladni namaz, med, kokos, orehi, lešniki, banana …., kar pač imate doma. Fotografirajte slastni krožnik palačink in nam pošljite fotografijo!

Ne pozabite – prijazna beseda in dobro dejanje sta pot do boljšega počutja vas in vaših bližnjih.

NAMIG 2 – OBIŠČIMO ŠOLSKO KNJIŽNICO: Vsi, ki radi berete, lepo vabljeni v našo šolsko knjižnico, ki v tem času deluje na daljavo. Klik na knjižnico:  https://ucilnice.arnes.si/course/view.php?id=27038.

    

       

Prejeli smo vaše čudovite utrinke prvega tedna, ki smo jih zelo veseli.