TEDEN OTROKA – 1. starostno obdobje

TEDEN OTROKA V 1. STAROSTNEM OBDOBJU

Tudi letos je bil prvi teden v oktobru (5. – 9. 10. 2020) posvečen otrokom. Letošnja tema je bila »Odgovor je pogovor«.

V 1. starostnem obdobju smo se dogovorili, da znotraj skupin izvedemo likovne delavnice, nastale izdelke pa razstavimo na prostem. Naša najmlajša skupina – Bibe, se je preizkusila v tiskanju z gobico, njihovi končni izdelki pa so predstavljali sadje za zelo lačno bibo. Odtiskovalo se je tudi pri Škratih in Sapramiškah. Otroci iz skupine Škrati so pri tiskanju uporabljali svoje roke in dlani – nastajala so jesenska drevesa,  otroci iz skupine Sapramiške pa so odtiskovali predhodno nabrane jesenske liste in storže. Pri Smehcih so se čez risalne liste kotalili ”kostanjčki zaspančki”, ki so pred tem zavili še v tempera barvo. Otroci iz skupine Žogice pa so razstavili vsak svojo »Žogico nogico«.

V petek so  se skupine 1. starostnega obdobja iz vrtca vključile še v igrivi poligon ob terasah.  Medtem, ko je posamezna skupina premagovala ovire, so drugi otroci zanje navijali ter jih spodbujali. Nič manj športno dejavni na ta dan pa niso bili pri Sapramiškah, saj so se podali na pohod po Jabolčni poti.

Naslednje dejavnosti pa so načrtovale skupine same:

Otroci iz skupine Bibe in Smehci so se v minulem tednu povezovali na sprehodu po Jabolčni poti, kjer so se srečali z »Jabolčnim palčkom«.

BIBE so sprehod po Jabolčni poti združile tudi s spoznavnim srečanjem z go. Slavico v okviru projekta Otroštvo podaja roko modrosti. Poslušali so pravljico Zelo lačna gosenica, jo nadgradili z ogledom lutkovne predstave Zelo lačna biba, se pogovarjali z nastopajočo lutko ter z njo odkrivali vsebino čarobne vreče.

Pri SMEHCIH so se spoznavali s pesmijo »Kostanjček zaspanček« in jo spremljali z instrumenti. Prisluhnili in pogovorili pa so se tudi ob pravljici »O miški, ki je oklofutala medveda«.

Skupina ŠKRATI si je ogledala lutkovno predstavo »Kako ujeti zvezdni utrinek«, spoznavali in preizkušali so male ritmične instrumente ter si izdelali improvizirane ropotulje, glasno pa je bilo tudi ob izvedbi »Čvekavega dopoldneva«.

Lutkovno predstavo »Trije medvedi« so si ogledali otroci iz skupine ŽOGICE. Pri njih se je še rajalo ob harmoniki, za gibalni-športni program Mali sonček pa so izvedli  že prvi daljši sprehod.

SAPRAMIŠKE pa so  obiskale knjižnico,  se vključevale v športne igre na igrišču in v didaktični pogovor – ”Jaz”: fantek, punčka. Tudi one niso bile prikrajšane za lutkovno igro, ogledali so si »Sladkosnedo lisico«.

Tako raznolik in vsebinsko bogat teden je minil izredno hitro, otroške obraze pa je opremil s pričakovanjem,  radovednostjo in nasmehom.

Zapisala: Katja Perkovič

Galerija fotografij

 

       

Dostopnost