Poplesavanje rozin v gazirani mineralni vodi

Poplesavanje rozin v gazirani mineralni vodi je zelo zanimiv poizkus in enostaven za pripravo. Potrebuješ čim bolj visok in ozek prozoren kozarec, čašo, vazo … V šoli bi lahko uporabili merilni valj.

V kozarec naliješ gazirano mineralno vodo, v kateri je raztopljen plin ogljikov dioksid . Dodaj nekaj rozin in opazuj poplesavanje rozin.

Uporabili smo rozine, ker imajo hrapavo in nagubano površino in se jih mehurčki ogljikovega dioksida zlahka oprimejo. Rozine tako splavajo na gladino, kjer plin uide v zrak (mehurčki so popokali) in rozine ponovno potonejo.

 

Še malce strokovnejša razlaga:

Plini imajo manjšo gostoto od vode. Zato je vzgon na mehurčke plina večji od njihove teže. Večji kot je mehurček plina, več vode lahko izpodrine. Rozine v mineralni vodi imajo večjo gostoto od vode. Zato je vzgon nanje manjši od njihove teže. Med tem ko se plin izloča iz vode, se oprijema rozin. Povprečna gostota oziroma specifična teža rozin se s tem zmanjša v primerjavi z vodo in rozine splavajo na gladino. V tem primeru so rozine skupaj s plinom izpodrinile več vode, zato je nanje deloval vzgon. Na gladini je plin ušel v zrak, s čimer se je spremenila povprečna gostota rozin. Rozine so ponovno potonile. Zgodba z rozinami se ponavlja, vse dokler voda vsebuje ogljikov dioksid .

 

EKSPERIMENT

 

Dostopnost