Otvoritev knjigobežnice

Park pred našo šolo po novem krasi hišica na drevesu, v kateri bodo odslej vsi mimoidoči našli knjige. Gre za t. i. knjigobežnico – hišico, v katero posamezniki po želji dodajajo nove knjige ali si jih iz njih vzamejo. Otvorili smo jo ob svetovnem dnevu knjige – 23. aprila, rdečo pentljo pa je ob otvoritvi simbolično odvezala naša ravnateljica, Jožica Ozmec.

S postavitvijo knjigobežnice smo se na šoli priključili skupini, nastali pred osmimi leti z namenom izmenjave knjig in posledično širjenja skupnosti bralcev. Tudi mi smo jo načrtovali kot še en nov pristop, s katerim želimo narediti korak k promociji in širjenju branja. Namen je lepa gesta podarjanja knjige, ki lahko neznancu obogati dan, hkrati pa tudi knjigi vdihne novo življenje.

Trenutno je v Sloveniji okrog 70 hišk, kje vse se nahajajo, pa si lahko ogledate na tem zemljevidu. Na njem bo odslej tudi Selnica ob Dravi.

Pobudnica Knjigobežnic je Nina Kožar, ki je našla navdih v podobnih tujih pobudah. Več o tem si lahko preberete tukaj, obstaja pa tudi javna Facebook skupina Knjigobežnice.

Želimo si, da bi naša knjigobežnica preživela in živela. Da bi jo učenci, delavci zavoda in krajani Selnice ob Dravi čuvali in jo ohranjali živo – seveda predvsem na način, da bi vanjo prostovoljno donirali knjige in iz nje jemali tiste, ki bi jih želeli prebrati.

Galerija slik.

Maja Vačun, knjižničarka

  

Dostopnost