Moje počutje in čustva

MOJ DNEVNIK POČUTJA, MOJA ČUSTVA

Sploh v stresnih situacijah je pomembno, da ozaveščamo svoje počutje, saj tako lažje pomagamo sebi in posledično drugim, da nam je drug z drugim lepo. Ponujamo vam namige, kako spremljati in izražati svoje počutje in kako se “odskrbeti”.

 • Vsak dan pobarvaj okence pri najbolj pogostih občutjih, ki si jih doživel/a tisti dan.

 • Čustveni termometer: ko si v stiski, pomisli in izmeri, kaj doživljaš, kako velik je tvoj problem in če ti termometer pokaže številko 3-5, sprosti svojo napetost in poskrbi zase:

         

 • Krog nadzora:

Model, ki nam lahko pomaga pri soočanju s skrbmi, je prikazan na spodnji sliki in nam ponuja možnost razmišljanja, kaj v življenju lahko nadziramo in česa ne moremo nadzirati. Od stvari, ki jih ne moremo nadzirati in na njih nimamo večjega vpliva (modri okvirčki zunaj kroga), preusmerimo svoje misli k stvarem, nad katerimi imamo nadzor in vpliv (rumeni okvirčki znotraj kroga). Npr. zaprtja šole ne moremo kontrolirati in jeziti se, biti ves čas slabe volje in jezen na druge, ker je šola zaprta in ker je potrebno delati doma, ne bo dobro vplivalo ne na nas, ne na našo delovno uspešnost, ne na naše bližnje. Zato se posvetimo temu, kar lahko nadziramo: da bo naš čas v domačem okolju minil čim bolje, da se bomo trudili delati za šolo po svojih močeh in bomo poskrbeli za svoje zdravje in dobro počutje.

Pomisli, kaj vse lahko nadziraš ti in česa ne. Nariši svoj krog nadzora. Nato preusmeri svoje misli v notranji krog. S tem boš poskrbel/a za svoje počutje, odnos z drugimi in svojo delovno uspešnost.

 • Nariši obraz, kako si se počutil/a čez dan; lahko tudi več obrazov za različne dejavnosti, ki si jih počel/a – pri učnem delu, igranju igric, pospravljanju …
 • Nariši črte: veselo, žalostno, zaskrbljeno, prestrašeno, živčno, jezno, prijazno …
 • Slika počutja: Vzami bel list papirja A4, obrni ga vodoravno, zapri oči in 1 minuto riši sklenjeno črto (pri tem ne dvigni roke s papirja, ne prekinjaj črte). Po eni minuti odpri oči, poveži začetek in konec tvoje črte. Pobarvaj. To je slika tvojega počutja.
 • Izražanje čustev skozi ustvarjanje: ustvari umetnino, s katero izraziš svoja čustva. Uporabi materiale iz narave. Lahko tudi slikaš.

 • Zapiši 3 stvari, ki so ti na tebi najbolj všeč: _________________
 • Če bi imel/a super moč, bi ta bila: _______________________
 • Vsak dan se spomni ene šale in jo po telefonu povej prijatelju ali sorodniku. Nasmejta se skupaj!
 • MISLI ZA MOTIVACIJO: Ko ti zmanjkuje volje za učno delo, poglej spodnjo tabelo. Morda je kakšna misel namenjena prav tebi!

 • INTERVJU

Predstavljaj si, da te bodo poiskali novinarji in ti postavili par vprašanj. Kako bi odgovoril nanje?

Napiši seznam stvari, ki te osrečujejo.

Napiši 3 želje, ki si jih res močno želiš.

Kaj misliš, da boš počel čez 10 let?

Katere 3 stvari i vzel s seboj na izlet na samoten otok in zakaj?

Če bi imel krila, bi poletel_________________.

5 stvari, ki jih imam pri sebi rad.

Kaj bi pri sebi rad izboljšal?

Dostopnost