Langoš je tradicionalna specialiteta madžarske kuhinje, ki jo poznajo tudi na Slovaškem, Romuniji, Vojvodin in v Sloveniji, zlasti v Prekmurju.
Za to jed je značilno, da tople langoše namažemo s česnovo polivko, po želji tudi s kislo smetano in z naribanim sirom. Lahko se doda tudi pečena slanina ali pečene klobase.
Jaz pa sem langoše pripravila malo drugače, saj sem jih polnila s šunko ali slanino ter sirom.
Priprava testa:
- 25 dag krompirja,
- 50 dag moke,
- kocka kvasa,
- 3 dl mlačne vode,
- pol žličke sladkorja,
- sol.
Najprej skuhaš krompir in ga pretlačiš z vilico. Pripraviš kvas, ki ga raztopiš v rahlo sladkani mlačni vodi. Natehtaš moko, vanjo vliješ pripravljen kvas, dodaš krompir, soliš in vse skupaj dobro premešaš. Ko dobiš gladko testo, narediš kroglice v velikosti breskve in jih pustiš vzhajati pol ure. Nato kroglice s prsti razpreš in polniš s šunko in sirom. Polnjeno testo dobro zaviješ, da pri cvretju ostane sir v langošu.
Vzameš ponev in vanjo naliješ toliko olja, da bodo langoši v olju lepo plavali. Langoše cvreš na zmerni temperaturi, na vsaki strani približno 3 min.
Langoše pojejte tople in si zraven privoščite skledo sezonske solate.