1. december – svetovni dan boja proti aidsu

1. decembra obeležujemo mednarodni dan boja proti AIDSu.

Prvi dan v decembru je vsako leto posvečen svetovnemu boju proti aidsu. Letos bo ta ubeležitev zaradi epidemije koronavirusa potekala drugače, saj bo potekala na daljavo pod geslom «Pripnimo si rdečo pentljo na daljavo.« Rdeča pentlja je simbol solidarnosti z osebami, okuženimi z virusom HIV in osebami, obolelimi za aidsom.

Pomembno je in želimo si, da sporočilo doseže večino med nami. V Sloveniji smo v letu 2020 (do vključno 20. novembra) zabeležili 28 novih diagnoz z okužbo virusa HIV, kar je 6 manj kot v letu 2019 in manj kot v katerem koli letu v obdobju zadnjih 10 let. Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pri nas trenutno živi manj kot 1000 oseb, okuženih z virusom HIV, od katerih jih približno petina ne ve za svojo okužbo. Kljub zgodbi o uspehu okužba s HIV ostaja pomemben javnozdravstveni problem.

HIV je virusna bolezen, ki okuži limfocitne T celice pomagalke in tako postopoma uničuje imunski sistem in dokončno napreduje v AIDS. Od leta 1996 imamo na voljo učinkovita protivirusna zdravila, ki omogočijo dolgoletno preživetje bolnikov okuženih s HIV in odložijo razvoj AIDSa. Zaradi posledic AIDS-a vsako leto po svetu še vedno umre približno milijon in pol ljudi. Konec leta 2013 je bilo okuženih 35 milijonov ljudi, evidentirali pa so 2,1 milijona novih okužb. Najbolj prizadeta izmed vse je podsaharska Afrika s 70 odstotki vseh novih okužb.

Preprečevanje novih okužb s HIV bo tudi v prihodnje za Slovenijo, glede na še zmeraj nizko stopnjo okužbe s HIV, najpomembnejša prioriteta, varna spolnost z uporabo kondoma pa ostaja najbolj učinkovito sredstvo za zaščito pred okužbo s HIV.

Kako bomo uspešni pri zajezitvi pandemije COVID-19, bo odvisno tudi od uspešnosti obvladovanja pandemije AIDSa. Ta nas je naučila, da smo lahko uspešni le v solidarnosti in polni vključenosti na vseh ravneh. Ključno vlogo pri zajezitvi obeh pandemij ima vsak od nas, vsak posameznik, ki lahko prispeva, da svet postane boljši in bolj varen.

Dostopnost