Prva kuhla Selnice – zaključek Prežihove bralne značke

Branje za Prežihovo bralno značko smo tokrat za učence 4.-9. razreda zaključili na malo drugačen način. Res je, da smo učence enako kot pretekla leta razveselili s spanjem v šoli, a smo dejavnosti pred in po spanju tokrat povezali s prehrano – v sodelovanju z zavodom “P in P in pika” smo izvedli kuharsko tekmovanje Prva kuhla Selnice 🙂 Učenci so po vzoru Masterchefa samostojno pripravili trihodni meni.

Učenci so razmišljali o hrani z vidika zdravja, priprave, predstavitve in postrežbe, po vsaki jedi pa so zadnje tri kategorije tudi ovrednotili. Poleg priprave jedi so se urili tudi v asertivni komunikaciji in delu v teamu ter poleg kuharskih sposobnosti razvijali tudi komunikacijske veščine. Na koncu smo dobili zmagovalce Prve kuhle Selnice, ki so bili izbrani s strani udeležencev – učencev. Seveda pa smo morali hrano tudi ‘porabiti’, zato smo imeli športne dejavnosti, v katerih so učenci prav tako zelo uživali. 

Dogodek je sponzorirala občina, ki je šoli ob ostalih stroških donirala tudi nove komplete jedilnih krožnikov, kar je pomembna pridobitev za gospodinjsko učilnico. Županja občine Selnica ob Dravi dr. Vlasta Krmelj je povedala: »Pokroviteljstvo tovrstnih prireditev je izjemnega pomena za razvoj naših osnovnošolcev, katerim na ta način uspešno krepimo njihovo samopodobo na strokoven način, jih učimo sobivanja s človekom, hkrati pa jim damo praktično znanje, kako se uspešno obrniti v kuhinji. Našim osnovnošolcem želimo v kar največji meri omogočiti pridobivanje različnih znanj, ki vodijo v zdrav osebnostni razvoj in samostojnost.«

Hvala Občini Selnica ob Dravi in zavodu P in P in pika. Zelo smo uživali!