Taborniški izzivi

V mesecu juniju smo si zadali veliko nalogo – postati čisto pravi taborniki.

Ker pa postati tabornik ni tako enostavno, smo morali opraviti šest taborniških nalog. Zadnja, sedma taborniška naloga, pa nas je popeljala do skritega zaklada in do naziva tabornik.

Pri opravljanju prve taborniške naloge smo morali zelo dobro “napeti oči” in v naravi poiskati vse rastline in živali, ki smo jih na poti, na travniku, v gozdu, opazili. Živali in rastline smo poiskali v knjigah, jih poimenovali in narisali na list. Na koncu smo jih prešteli in ugotovili, da smo prvo taborniško nalogo opravili več kot super.

Druga taborniška naloga nam je narekovala, da moramo poslušati zvoke narave, jih poimenovati, nato pa še prešteti. Nalogo smo opravljali že med potjo in ugotavljali, kaj vse slišimo. Nismo pozabili tudi na naše glasne korake. Ko smo prišli do travnika, smo zaprli oči in prisluhnili čudovitim zvokom narave. Kot pravi taborniki smo znali našteti ogromno zvokov. Prijetno smo se sprostili in večkrat ponovili poslušanje.

Tretja taborniška naloga je bila malo zahtevnejša. Prebrskali smo vse taborniške knjige in priročnike in poiskali slike različnih vozlov. Po navodilih, smo še sami poskusili vezati različne vrste taborniških vozlov. Ob trudu in malce pomoči smo tudi sami uspešno zavezali vozle.

Ker taborniki zelo radi poskrbijo za živali, smo pri četrti taborniški nalogi za živali poskrbeli tudi mi. V gozdu smo jim zgradili pravi bivak – hiško iz vej, mahu, praproti in materiala, ki smo ga imeli na voljo. Ponosno smo preverili, če je hiška trdna, in vselili prvega lastnika bivaka – polža. Poiskali smo še en prazen prostor in tam sezidali hiško za mravljice. Ker smo imeli ta dan sadni piknik, smo polžu in mravljicam ponudili košček sadja za prijetnejšo vselitev v novi dom.

Peta taborniška naloga je bila zelo okusna. Sami smo si morali pripraviti posebni gosti sok. Iz različnega sadja – jabolk, češenj in nektarin – smo si v napravi zmešali sadni sok. Bil je tako okusen, da smo nalogo ponovili in spili še en kozarec slastnega soka.

Zadnja taborniška naloga pred iskanjem zaklada pa je bila urejanje herbarija. Teden pred nalogo smo pridno nabirali različne rastline, ki so nam bile všeč, in jih skrbno stisnili med knjige. Končno smo lahko pokukali med liste in občudovali posušene rastline. Poiskali smo jih v priročnikih in jih poimenovali. Rastline smo z veseljem oblikovali v različne zanimive oblike in jih prilepili na liste, ki nam bodo še dolgo predstavljali lep spomin.

 

Zapisala: Ajša Subašić, dipl. vzg. predš. otr.

Dostopnost