Svet fraktalov – svet črt in barv

Z učenci podružnične šole Sv. Duh na Ostrem Vrhu 1.–3. razreda v tem šolskem letu spoznavamo svet fraktalov. Družimo se enkrat tedensko v šoli ali na daljavo.

Spoznali smo metodo fraktalne risbe – to je posebna tehnika risanja, ki jo ustvarimo z zaprtimi očmi. Nastane mreža črt, ki jo potem po določenih pravilih pobarvamo. Za delo potrebujemo le črn kemični svinčnik, navadne lesene barvice in papir. Delamo po delovnem zvezku, v katerem pajek Vid ustvarja posebne fraktalne mreže, s katerimi pomaga sebi in drugim. Risanje z zaprtimi očmi ima že samo po sebi pozitiven učinek, saj sprošča, umirja in ponuja priložnost za kreativnost, ob risanju pa se prav tako razvijajo pozornost in koncentracija, vztrajnost, grafomotorika idr. Ob zgodbah pajka Vida, ki delujejo kot bibliopreventiva, pa spoznavajo svet črt in barv ter vpliv le-teh na naše počutje in odnose.

Avtorica fraktalne metode je Rusinja Tanzilija Polujahtova, pedagoginja, klinična psihologinja in družinska terapevtka, ki v svojem terapevtskem delu združuje raznoliko znanje z več znanstvenih področij.

V okviru našega dela smo se priključili mednarodnemu projektu, ki ga v Zagrebu vodi profesorica likovnega pouka, Martina Kosec Reba, ki je napisala tudi delovni zvezek Čarobna mrežaonica paučiča Vida, po katerem smo ustvarjali in delali.

Izkušnje otrok kažejo, da delavnice risanja fraktalov pomenijo popestritev pouka, ustvarjanje pozitivno vpliva na počutje otrok in hkrati na kvalitetno učno delo nasploh.

Mnenja in izkušnje učencev:

Meni je bilo fajn, ko smo risali fraktalno risbo in risali drevo. ŽAN

Zelo sem se zabaval. Všeč mi je bil element spirala in ko smo risali drevo. Všeč so mi bile risbe psihologinje Katje. PATRIK

Všeč mi je bilo, da sem risala fraktalne risbe. Naučila sem se, da ima vsaka barva svoj namen. Najbolj mi je delal težave element polžek. SARA

Meni je bilo fajn, ko smo risali fraktalno risbo, drevo in ko smo barvali. GABRIJEL

Naučil sem se različne fraktale in barvat. Najbolj všeč mi je bilo, ko sem delal drevo. TINE

Imeli smo se fajn, ko smo risali drevo in pisali črko z. AMADEJ

Všeč mi je bilo, ko nam je psihologinja Katja pokazala njene fraktalne risbe. Moj najljubši fraktal je bil drevo. Zelo sem se zabaval. OSKAR

V sodelovanju z učiteljico Damjano Očko sem z otroci ustvarjala in delala šolska psihologinja Katja Repolusk.

Fotoutrinki našega dela: