Kako spregovoriti z otroki o vojni

Spoštovani starši!

Umiritev stanja, povezanega z epidemijo, žal ni prinesla umiritve v naša življenja – nekateri bolj, drugi manj namreč že občutimo skrbi, povezane z vojnimi nemiri v Evropi. Ponovno smo v situaciji, na katero sami nimamo vpliva, situacija pa lahko ima pomemben vpliv na naše misli, vedenje in čustvovanje. Tudi otroci zasledijo informacije o vojni v medijih, na spletu, slišijo govoriti o tem koga od vrstnikov, predvsem pa slišijo in vidijo nas odrasle, kako se o tem pogovarjamo, kako delujemo, ali in koliko smo zaskrbljeni. Nekateri otroci oz. mladostniki reagirajo prestrašeno, drugi radovedno, nekateri se s tem ne obremenjujejo, pri mladostnikih pa so to lahko že pomembne teme medvrstniških pogovorov.

Z mlajšimi otroki je smiselno govoriti o vojni, če nas o tem sami sprašujejo, vsekakor pa je tako pri mlajših kot starejših smiselno izpustiti podrobnosti groznih novic, novic o obstreljevanju, smrtnih žrtvah ipd., če seveda sami ne povedo, da so to slišali ali prebrali. Pomembno je, da otroku v situaciji, v kateri smo trenutno, damo vedeti, da smo sedaj na varnem, da bomo poskrbeli zanje in v skladu s situacijo ravnali za njegovo najboljše dobro.

Če vas sprašujejo o vojni, bodite iskreni, vendar ne razlagajte v podrobnosti groznih informacij. Predvsem pa je pomembno, da ga poslušate – kaj ga skrbi, kaj premleva, o čem razmišlja. Ko nas otrok sprašuje o vojni, je dobro najprej preveriti, kaj in kje je otrok o vojni že slišal, kaj že ve in od tu naprej nadaljujete pogovor. Zlasti mladostniki lahko imajo veliko informacij, ki pa jih nikakor ne gre podcenjevati. Pomembno je vedeti tudi to, da otrok novico, ki si jo odrasli lahko dokaj hitro ali razumsko razloži, morda premleva dlje časa in skozi svoj zorni kot, ki pa ga zaradi pomanjkanja izkušenj, znanja in sposobnosti mišljenja v tem obdobju lahko še bolj spravlja v stisko in strah.

Če se v pogovoru dotaknemo teme beguncev, je z otrokom smiselno spregovoriti o pomenu solidarnosti in medčloveške pomoči, saj mu s tem dajemo upanje, da si ljudje v kriznih situacijah pomagamo.

Mediji pogosto poročajo o ekstremnih dogodkih, novice podajajo senzacionalno, da pritegnejo pozornost. Tukaj lahko s starejšimi otroki spregovorite tudi o tem, da na stvari pogledajo dovolj kritično (da se o nekaterih dogodkih podajajo predvsem najbolj izstopajoče, grozne informacije in ne celostne).

Kljub temu, da so informacije za otroka lahko zelo zaskrbljujoče, je pomembno, da mu v trenutnem stanju pri nas damo občutek varnosti – s svojim vedenjem in besedami ne ustvarjamo panike, smo njegov sogovornik; tudi če ne znamo odgovoriti na vsako njegovo vprašanje, mu prisluhnemo in če je stiska za otroka preveč obremenjujoča, poiščemo pomoč.

Katja Repolusk, šolska psihologinja

 

SMERNICE ZA SOOČANJE S STRESNIMI SITUACIJAMI

Kako z otroki različnih starosti govoriti o vojni? I Časoris (casoris.si)

Spletna stran Kako si?, stran Društva študentov psihologije na FB – Trenutek zate;

Tips to Look After Your Mental Health at Times of Political Uncertainty and Change (thriveglobal.com)

Top tips to look after your mental health at times of political uncertainty | Mental Health Foundation

 

PRIPOROČILNI SEZNAM KNJIG NA TEMO VOJNA – pripravila mag. Tilka Jamnik.

 

O vojni so spregovorili tudi v otroško-mladinski oddaji TVSLO1 Infodrom. Vabljeni k ogledu Infodrom, tednik za otroke in mlade (rtvslo.si).

 

“Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah, žalost, jeza in tesnoba, ne glede na to, kje živite. Otroci vedno iščejo občutek varnosti in zaščite pri svojih starših – še toliko bolj v kriznih časih …” so zapisali pri UNICEF SLOVENIJA.

Pripravili so nekaj nasvetov, kako se lotiti pogovora z otrokom ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.

 

BRANJE POEZIJE O VOJNI IN HUMANITARNA AKCIJA ZA PREBIVALCE UKRAJINE