Darovi narave

V sklopu našega projekta Kdor zna ta zmore, smo imeli petošolci 18.6. dan dejavnosti.
Odpravili smo se v Maribor, kjer smo obiskali Muzej narodne osvoboditve Maribor in si pod njihovim strokovnim vodstvom ogledali staro mestno jedro in spoznavali življenje nekoč v mestu.
Ker je bila glavna nit našega dneva Darovi narave, smo si v muzeju najprej ogledali razstavo Ej babi, tega mi pa nisi povedala, katere avtorica je Urška Šobak,   raziskovalka lokalnega gastronomskega izročila in sonaravnega načina življenja ter pridelave hrane. Je tudi avtorica knjige z enakim naslovom, ravnokar pa je izšla tudi njena nova kuharska knjiga za otroke Babi, glej!
Pokazala in povedala nam je, kako so naše babice pripravljale odlične obroke za vso družino iz najbolj preprostih in vsakdanjih sestavin. V dveh skupinah smo se udeležili dveh delavnic pod njenim vodstvom. Spekli smo kruh iz pire in rži, ki smo jih sami zmleli, dodali pa smo tudi droži. Izdelali smo domačo skuto, ki smo jo obogatili z zelenjavo, zelišči in oreški in naredili 4 različne namaze, ki so šli v slast vsem. Ogledali smo si tudi, kako lahko naredimo hidrolat iz zelišč, ki jih najdemo skoraj na vsakem vrtu.
Na koncu smo vse dobrote, ki smo jih pripravili tudi pojedli, v šolo pa smo naslednji dan prinesli še kruh in namaze, ki smo jih ponudili tudi drugim.
Med kuhanjem in ustvarjanjem smo zelo uživali, izkazali smo se kot pravi kuharski mojstri in spoznali delček naše kulinarične dediščine. Zraven pa smo se še zabavali in spoznavali okusne in tradicionalne slovenske jedi.
Dostopnost