Svetovni dan diabetesa

V soboto, 14. 11. 2020, je bil svetovni dan sladkorne bolezni – diabetesa. Obeležujemo ga vsako leto, saj je ta dan rojstni dan Fredericka Bantinga, kanadskega znanstvenika, ki je skupaj s svojim asistentom izoliral beljakovino, kasneje poimenovano inzulin.

Moder krog ponazarja krog življenja, širino neba. Gre za pretok izjemno pozitivne energije.  Ponazarja vse ljudi sveta, ki jih je prizadela sladkorna bolezen in ozaveščenost drugih. Vse kulturne ustanove so bile ta dan osvetljene modro. Tudi naš Hram kulture.

Število bolnikov s sladkorno boleznijo narašča iz leta v leto. Ocenjujejo, da bi bilo leta 2030 na svetu že 522 milijonov teh bolnikov. Med najpogostejšimi vzroki so nepravilna prehrana, debelost in premalo gibanja. Veliko bolnikov s sladkorno boleznijo tipa I je že med otroki.

Leto 2020 je mednarodno leto medicinskih sester. Te letos še posebno skrb posvečajo sladkornim bolnikom in spreminjajo pogled na sladkorno bolezen.

Na naši šoli je prednostna naloga skrb za gibanje otrok. Velik korak smo naredili na področju prehrane. Skrbno ozaveščamo naše učence. Vsako leto tekmujejo v znanju o sladkorni bolezni in dosegajo lepe rezultate tudi na državnem nivoju. Predvsem pa pridobijo veliko znanja za življenje.

ANJA GOŠNAK