Olimpijska bakla

Olimpijske igre bi se morale odvijati med 24. julijem in 9. avgustom 2020, vendar so bile zaradi pandemije koronavirusa prestavljene za eno leto. Kljub prestavitvi bo prireditev v imenu ohranila letnico 2020. Potekale bodo med 23. julijem in 8. avgustom 2021.

V ta namen se je v Ravnah na Koroškem med ognjenimi zublji jeklarne SIJ Metal Ravne rodila Slovenska bakla za olimpijske igre Tokio 2020.

Do odprtja olimpijskih iger v Tokiu, bo bakla v 81 dneh obiskala vseh 212 slovenskih občin in prebujala jekleno voljo. Slovenska bakla je simbol trdnosti, modrosti, povezovanja in upanja. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje jeklena krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov iz jekla, simbolov povezovanja. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja.

Danes, je/bo bakla obiskala tudi nas – občino in Osnovno šolo Selnica ob Dravi. Pričakali smo jo z velikim veseljem in spoštovanjem. Naši učenci pa so pripravili tudi spremljevalni kulturni program.

Imamo Slovensko baklo. Imamo olimpijske sanje. Imamo Tokio!