31. januar – dan boja proti kajenju

Kajenju tobaka pripisujemo veliko ogrožanje zdravja in mnogo prezgodnjih smrti. Študije kažejo, da so kadilci veliko bolj dovzetni za razvoj bolezni, npr. sladkorne bolezni, povišanega krvnega tlaka, srčnih bolezni, bolezni dihal, razvoj rakastih obolenj … tudi  bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus.

Zdrave cigarete ni. Tudi elektronske cigarete vsebujejo škodljive snovi. Ena od glavnih sestavin je nikotin, ki uporabnika zasvoji in ima škodljive učinke na zdravje. V tekočinah in aerosolih so našli številne rakotvorne, dražilne in strupene snovi.

Čeprav se število kadilcev v razvitem svetu počasi zmanjšuje, je zaskrbljujoče predvsem dejstvo, da je med najstniki kajenje še vedno precej priljubljena razvada.

Odvisnost od tobaka se med mladimi kadilci zelo hitro razvije, polovica naj bi postala odvisna, še preden pokadijo sedem cigaret na mesec.

Kot je znano, številni najstniki posežejo po prvi cigareti zaradi družbenega vpliva in radovednosti. Veliko je tudi otrok, ki so tak vedenjski vzorec spoznali že v primarni družini.

Kajenje jim velikokrat predstavlja beg iz vsakdanjega življenja ter jim lajša večje ali manjše čustvene obremenitve, s katerimi se srečujejo tekom šolanja in v medosebnih odnosih.

Dragi mladi!

Kajenje je resna težava. Povzroča tako sedanje in kasnejše posledice na telo. Povzroča zasvojenost, podobno kot ostale droge. Ko človek postane zasvojen z nikotinom, kajenje zelo težko opusti.

Oglejte si video na spodnji povezavi, ki vas bo spodbudilo k pozitivnemu razmišljanju.

https://we.tl/t-vldcSCO5Ra

Učiteljica Anja Gošnak