17.-21. 1. 2022 – Teden pisanja z roko

AMBASADORJI LETOŠNJEGA TEDNA PISANJA Z ROKO

Društvo Radi pišemo z roko letos že sedmič zapored organizira Teden pisanja z roko. Organizirajo ga skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom za šolstvo RS in uspešnimi slovenskimi podjetji.

“Namen Tedna pisanja z roko je ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko, ga spodbuditi, vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko, poudariti pomen razvoja individualnosti, vplivati na razvoj fine motorike pri mlajših in starejših ter izraziti spoštovanje in naklonjenost, saj je pisanje z roko bolj osebno,” so zapisali na omenjenem društvu. “Če bomo pisali z roko, bomo ohranili to fino motorično spretnost, ki je pomembna za mlajše in starejše generacije,” so še dodali.

V Teden pisanja z roko se vključuje vsako leto več šol in drugih izobraževalnih ustanov, tudi naša šola.

Osrednja tema letošnjega tedna bo Pišem z roko, ker … Tema je široka in dopušča veliko možnosti za izbiro (več si zapomnimo, ustvarimo več idej, imamo dolgotrajnejšo pozornost, možgani celoviteje delujejo, izražamo spoštovanje in naklonjenost, izboljšujemo fine motorične spretnosti …).

“Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. To je izvirna človekova spretnost, saj nihče na svetu ne piše tako kot vi. Spretnosti razvijamo z vajo. Znano je, da možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost.” (Društvo radi pišemo z roko, 2022, https://www.pisemozroko.si/najavljamo-teden-pisanja-z-roko-2022-2/).

VABLJENI K SODELOVANJU!